sunnuntai 3. lokakuuta 2010

Die Wiesn: das Maß, das Dirndl und eine menge Lederhosen ;)

Parin päivän reissu Müncheniin Oktoberfesteille on ohi. Ihmisten mielipiteet on jakautunu kahtia sen suhteen; toiset sanoo, että se on tosi hauska juhla ja kannattaa mennä, sit taas toiset sanoo, ettei siellä oo mitään sen kummempaa, ku mitä joillain pienemmillä festeillä, ettei kannata mennä. Nyt siellä vierailleena voin sanoa, että kuulun itse ekaan porukkaan. Ich liebe Wiesn!

Lähdin perjantaina yksin täältä Innsbruckista Müncheniin, matka kestää tunnin ja 52 minuuttia. Eli pääsen täällä nopeemmin maasta toiseen, ku mitä Suomessa Jyväskylästä porukoitten luo. Echt super ;) Münchenissä ei ollu yhtään vaikee löytää tietään Theresienwieselle, missä Wiesn järjestetään. Hauptbahnhofilta matkaa on ehkä kilometri ja sinne pääsee helposti vaan, if you go with the flow. Kaikki menee sinne suuntaan. Jos haluaa olla varma, että menee oikeeseen paikkaan, kannattaa seurata Dirndliä tai Lederhoseneita. Matkalla alueelle ei voi välttää näkemästä kännisiä, hilpeitä ihmisiä laulamassa erilaisia lauluja.

Alueella pyörin ensin vähän aikaa yksin, ku odottelin seuruettani, joka saapui Konstanzista.  Oli ihanaa tavata pitkästä aikaa Anneli, eli mun tutor Jyväskylästä! Annelilla oli kavereita mukana ties mistä maista, oli kivaa tutustua uusiin ihmisiin. Oli porukkaa Uudesta- Seelannista, Australiasta, Espanjasta, Saksasta.. Rakastan tavata uusia ihmisiä eri maista. Nää tyypit oli aivan huippuja, joiden kanssa olin. Eli viihdyin todella hyvin porukassa! Aluks mun ei pitäny olla Oktoberfesteillä muuta ku perjantaina, mutta sitten Annelin saksalainen kaveri, Markus, sanoki mulle, että voin tulla sinne yöks, ettei mun tartte lähtee niin pian. Nice! Elikkä ilta pääsi jatkumaan.

Alueellahan löytyy vaikka mitä! Siellä on jos jonkinmoista kieputinta ja laitetta, itse en tosin menny yhteenkään. Oisin kyllä halunnu, mutta se vähä jäi. Nächstes Jahr!  Sitten löyty sellasia oluttynnyrikärryjä, joita hevoset veti ja kojuja tietysti vaikka millä mitalla: löytyy Mandeln-kojuja, Grillhütte, Schokoladenfrüchte-kojuja (nam!), Lebkuchenherzen-kojuja und so weiter. Aika paljon samanlaisia kojuja, ku mitä Weihnachtsmarkteilla, mutta kuitenki niissä on jotenki eri fiilis. Ehkä vähän eri ympäristön takia. Ja terveellistä ruokaahan sieltä saa etsiä, mitä mä kovasti yritin. Lauantaina sitte löyty sellanen koju vahingossa, mistä sai ihan jotain hedelmäkippoja tms, mutta siihen sitte se terveellinen valikoima jäikin. Eli tästä vuodesta opin, että jos haluaa syödä Oktoberfesteillä terveellisesti, omat eväät mukaan! Toisaalta, Oktoberfesteillä Oktoberfestien tapaan, eli monta Maßia vaan kurkusta alas ja rasvasta, epäterveellistä ruokaa (ehkäpä Weißwurstia) nassuun, nicht wahr?



Telttoihinhan (Zelt) sitte on suht vaikee päästä ainakin viikonlopun aikana. Perjantaina oltiin niin myöhään liikkeellä, että sisälle ei enää päästy, mut tavallaan sellasen yhen Zeltin "terassialueelle" päästiin istumaan. Se oli Löwenbräu-Zelt ja siellä juotiin kaikki Maßeja, jotkut vähemmän, jotkut enemmän. Jos joku ei tiedä, niin Maß on se jättikaljatuoppi. Lopulta siinä kävi niin, että meiän tarjoilija heitti meidät ulos, koska me juotiin liian hitaasti ja liian vähän! Se oli ärsyttävää, mutta onneks me just suunniteltiin siinä, että kohta vois lähteä. Eli mitä taas opittiin? Wiesniin ei mennä juomaan liian vähän eikä liian hitaasti! You get that?!


Kuva voisi viitata siihen, ettei mulla oo enää kaikki muumit laaksossa, mutta believe it or not, se oli mun ainoo Maß Wiesnissä!


Lauantaina mentiin suht ajoissa sinne, n. 10 aikaan aamulla, mutta se oli liian myöhästä, jos haluaa telttaan sisälle, eikä siiihen ns. terassialueelle. Pari meiän porukasta oli menny alueelle tyyliin 7 aamulla, niin ne oli päässy ihan hyvin telttaan sisälle. Jonotettiin tunti, ennen ku edes päästiin siihe terassialueelle ja sitte me päästiinki ihan vahingossa melkein sinne Paulaner-telttaan sisälle, joka on yks pääteltoista. Ihmeteltiin itekki, miten päästiin sinne nii helposti, ku eka jonotettiin siihe terassialueelle ja sit ei tarvinnu ku kysyä vartijalta, nii se päästi meiät sisälle. Onneks päästiin kokemaan se juhla teltan sisällä, koska se on Oktoberfestiä parhaimmillaan! Sen sanon, että Oktoberfesteillä on PAKKO päästä juhlimaan teltan sisälle! That's for sure. Tarjoilijat kantaa tyyliin 10 Maßia kerralla (miettikää mikä haba niillä on!) ja sellasia jättitarjottimia täynnä perinteisiä ruokia ja ihmisiä on niin paljo, ettei kulkeen meinaa mahtua. Siinä metelissä on muuten tarjoilijoilla oltava taito lukea huulilta tilaukset. Teltassa kaljaa vaan kurkusta alas eli Maßia Maßin perään (vaihtoehtosesti Radleria), laulamista, pomppimista, tanssimista. Vähän väliä joku alottaa jonkun siellä laulettavan juomalaulun. Nojoo, löytyyhän sieltä tappeluitakin ja öykkäreitä, joilla on paita täynnä oksennusta ja turvamies heittämässä sitä pihalle. Mutta hei - that's how it is!



Suosittelen, jos innostutte Oktoberfesteille lähtemään, ei kannata ottaa liian isoa porukkaa, menee vaan vaikeeks. Pienemmällä porukalla löydetään aina kaikille istumapaikka ja sitte tulee tutustuttua viereistenki pöytien ihmisiin, Saksasta ja ympäri maailmaa! Mutta suosittelen Wiesniä! Se on itse käytävä kattomassa ja kokeilemassa tykkääkö ja me likey.

Perjantaina "kotimatkalla" Wiesnistä sain nauttia saksalaisten kohteliaisuudesta! Täällä todellakin ollaan kohteliaampia, ku mitä Suomessa. Münchenissa sai nauttia siitä, kuinka miehet antaa sulle oman takkinsa, kun on kylmä. Se, että mulla on itellä t-paita, huppari ja oma takki, ei vaikuta mitään, vaan jos mulla on kylmä, niin saan mieheltä vielä sen takin, vaikka se mies sitte kuinka palelis itte. Suomessa harva mies tekis noin. Paitsi sillon ehkä, jos se olis oma tyttöystävä, mutta täällä miehet antaa silkasta kohteliaisuudesta takkinsa naiselle. Ei tartte olla oikeestaan edes mitään tuttavuutta kummempaa, ja miehet käyttäytyy niin. Tälläset pienet jutut tekee välillä ison eron suomalaisten ja saksalaisten/itävaltalaisten välille.

Itse oon ens vuodeks oon jo sopinu parin hyvän kaverin kanssa, että mennää Oktoberfesteillä - ja tehdään se kunnolla! Eli Heini ja Kristiina pukee Dirndl-puvut ja Moritz Lederhosenit ;) toinen jätkä vielä messiin, nii ollaa tasapainossa Dirndleiden ja Lederhosenien suhteen!

Proßt!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti